W trakcie organizacji świąt Bożego Narodzenia przede wszystkim należy zadbać o posiłki podawane w trakcie tych dni, ale również napoje. Niektórzy w tym okresie decydują się na serwowanie rozmaitych trunków, które mają pasować swoim charakterem do świątecznych potraw. Sprawdź,  jaki alkohol na święta wypada podać w takich chwilach, czym on się wyróżnia i jak właściwie dobrać jego rodzaj do konkretnego dania. 

Jaki alkohol na święta – alkohol do deserów

Jeśli pragniesz podać alkohol na święta, to sprawdź propozycje trunków, które będą pasować do deserów. W trakcie Bożego Narodzenia zazwyczaj przygotowuje się wiele ciekawych słodkości, którymi następnie każdy zajada się przez kilka dni. To między innymi ciasta, pierniczki, babeczki, ciasteczka i wiele innych przysmaków, Wybrane trunki mogą się odpowiednio komponować z ich słodkim smakiem, z tego powodu niektórzy decydują się na takie połączenie.

  Poncz wigilijny jako doskonały dodatek do deserów

Jako alkohole na święta przygotowuje się między innymi świąteczne poncze. Składają się one przede wszystkim z czerwonego wina, korzennych przypraw, takich jak cynamon, anyż, imbir i goździki, a także kwaskowatych owoców, cytryn i pomarańczy. Oczywiście całość można uzupełnić jeszcze innymi dodatkami wedle własnych upodobań. Taki poncz ma pasować do deserów.

Poncz to także ciekawe rozwiązanie ze względu na to, że przygotowuje się go samodzielnie. Można zatem dobrać dokładnie takie składniki, jakie najbardziej się lubi i modyfikować przepis na rozmaite sposoby. Warto zacząć od zdecydowania się, które wino najlepiej pasuje do charakteru tego trunku.

  Wino czerwone do tradycyjnych ciast

Święta kojarzą się z tradycyjnymi przysmakami, na przykład ciastami. Dlatego alkohol na Boże Narodzenie musi pasować do ich charakteru. Sernik, pierniczki, makowiec – to właśnie do nich można podać słodkie, czerwone wino i łączyć je razem z takimi wypiekami. Dzięki temu z powodzeniem wydobędziesz z nich to, co najlepsze w ich smaku.

Jaki alkohol na Wigilię?

W związku ze świętami z pewnością wiele osób zastanawia się, jaki alkohol na Wigilię można wybrać. Oczywiście wiele zależy tu od gustu i oczekiwań wobec trunków. Dlatego niektórzy zdecydują się na wino, inni na poncz, a jeszcze kolejni na coś mocniejszego, na przykład whisky czy wódkę. W przypadku takiego wyrobu jak alkohol prezent na święta często przyjmuje właśnie postać gustownej butelki. Niektóre z trunków cechują się bowiem wyjątkową jakością i eleganckim wyglądem, służą zatem jako podarunek na różne okazje, urodziny lub właśnie Boże Narodzenie.

  Dobór alkoholu do potraw wigilijnych

W trakcie świąt alkohol oczywiście podaje się jako napój do picia, ale niejednokrotnie służy on też jako dodatek do wybranych potraw. Pomaga podkreślić ich smak i wydobyć z nich aromat. W trakcie dobierania trunków do potraw wigilijnych należy oczywiście kierować się ich charakterem. Słodkie wyroby mogą towarzyszyć deserom, warto zatem sprawdzić dostępne nalewki i likiery. Czerwone wino pasuje raczej do mięsa, między innymi do dziczyzn, wieprzowiny czy kaczki, a wino białe będzie pasować do ryb i innych lekkich potraw. 

  Wino czerwone do bigosu


Do bigosu niekiedy dodaje się też nieco czerwonego wina. Powinno ono być wytrawne lub półwytrawne, by słodki smak nie zepsuł kompozycji. Taka odmiana znakomicie podkreśli charakter całego dania i będzie się harmonizować z jego poszczególnymi składnikami. Szczególnie dobrze współgrają one z kiszoną kapustą, a alkohol w tym przypadku sprawia, że natura tej potrawy stanie się bardziej złożona.

Alkohol na święta – jakie napoje najlepiej pasują do bożonarodzeniowych potraw?

Bożonarodzeniowe potrawy kojarzą się ze specyficznym klimatem i smakiem, dlatego napoje świąteczne najlepiej dobrać do ich smaków. Sporą popularnością w trakcie takich okazji cieszą się wina, poncze i likiery. Także nalewki pojawiają się w towarzystwie karpia i bigosu. Niektórzy z kolei stawiają na mocniejsze propozycje, na przykład whisky czy wódkę. Z takich trunków możesz również stworzyć alkoholowy prezent urodzinowy w komplecie z innymi podarunkami. Jest to inspiracja w przypadku osób, które obchodzą urodziny właśnie w święta. 

  Wino jako dodatek do świątecznych posiłków

W czasie świąt wiele osób chętnie sięga po wino. Do bożonarodzeniowych potraw pasuje zarówno czerwona, jak i biała odmiana. Niekiedy te trunki dodaje się bezpośrednio do potraw, na przykład do ryby czy bigosu. Jak widać, wino w trakcie takich okazji ma dość szerokie zastosowanie. Takie wyroby posłużą też jako alkohole na prezent, a to ze względu na swój uniwersalny charakter, duży wybór smaków i elegancki wygląd butelki.

  Nalewki jako zwieńczenie posiłku

W ramach tak zwanego digestifu, czyli trunku serwowanego po posiłku, w czasie świąt na stole pojawiają się nalewki. Ich słodki, owocowy charakter pasuje do wielu bożonarodzeniowych dań. Mówi się też, że ich ziołowe odmiany mają wspomagać proces trawienia, co bywa wykorzystywane przez uczestników kolacji po spożyciu wielu ciężkostrawnych potraw.

  Grzane wino – tradycyjny napój świąteczny

Niektórzy z atmosferą świąt kojarzą grzańca. To podgrzane wino uzupełnione takimi dodatkami jak przyprawy (anyż, goździki, cynamon, kardamon), a także kawałkami pomarańczy. Niektórzy dodają jeszcze inne wyroby słodzące, na przykład syropy owocowe. Taka kompozycja skutecznie rozgrzewa, a dzięki dodaniu zestawu przypraw nabiera też świątecznego charakteru. Pamiętaj jednak, by całość podgrzewać powoli, by mogła ona uwolnić ukryty w niej aromat.

Świąteczne alkohole – co serwować na Święta Bożego Narodzenia?

Niektóre smaki od razu kojarzą się właśnie z Bożym Narodzeniem. To między innymi pierniczki i korzenne aromaty. Z tego powodu w trakcie świąt wiele osób decyduje się na serwowanie propozycji, które kojarzą się z tym klimatem. Należy do nich na przykład piernikowy trunek. Niektórzy jednak wolą mniej słodkie smaki, dlatego pojawia się także wódka na święta. Wszystko zależy zatem od indywidualnych upodobań i gustów.

  Popularne likiery świąteczne

Święta to także różne słodkości, zatem likiery serwowane na Boże Narodzenie są dość popularne. Wśród nich królują takie smaki jak piernik, cytryny, pomarańcze, czekolada, miód i wiele innych słodkości zamkniętych w butelce. Można podawać je na wiele różnych sposobów, na przykład po kolacji jako digestif, czyli napój spożywany już po posiłku. Wiele z nich można samodzielnie przygotować we własnej kuchni, a następnie przelać je do ozdobnych butelek w kształcie choinki. Trzeba jednak pamiętać, by przyrządzić je z pewnym wyprzedzeniem, by zyskać pełnię walorów smakowych takich likierów.

  Domowy ajerkoniak jako podkreślenie smaku wieczoru

Ciekawą propozycją na okres świąteczny jest domowy ajerkoniak. To likier jajeczny o słodkim smaku. W przeciwieństwie do innych alkoholi można go spożywać niemal od razu po przygotowaniu. Do jego przyrządzenia niezbędne są jajka, spirytus i coś do posłodzenia całości, a także wanilia. Żółtka ubija się z cukrem pudrem, potem wlewa się do nich wanilię i mleko skondensowane. Na końcu dodaje się powoli spirytus. Dzięki temu powstaje aromatyczny napój, który może pasować do świątecznych smaków i klimatów.