Wytrawny trunek gatunkowy produkowany na naszych maceratach z owoców jałowca o aromatycznym, słodko-gorzkim smaku.
Jałowiec
Jałowiec Polski wódka – wszechstronne zastosowanie rośliny, na bazie której powstaje alkohol
Czytaj więcej
Jałowiec a alkohol – od szyszkojagód poprzez macerację, aż do aromatycznego trunku
Wódka Jałowiec Polski, którą proponujemy, powstaje w wyniku dokładnej i dość czasochłonnej maceracji owoców jałowca, tak zwanych szyszkojagód. Aby była absolutna jasność, maceraty na owoce wytwarzamy oczywiście sami. Proces ten w łacinie określany terminem maceratus, w naszym języku oznacza po prostu: zmiękczać. Sama technika polega na ekstrakcji owoców lub ziół w wodzie albo alkoholu.
Jałowiec Polski, który ma zawartość alkoholu na poziomie 37,5% , zamknięty jest w butelce o pojemności 0,5l. Trzeba jednak podkreślić, że pochodzi z produkcji limitowanej, a każda sztuka z rozlewu posiada swój indywidualny numer. Jałowiec alkohol „odpoczywa” na tyle długo, by w pełni zharmonizował się jego aromat i smak. Można podawać go samodzielnie lub z dodatkiem goździka, cynamonu albo skórki pomarańczowej. Takie drobne, aczkolwiek znaczące dodatki pasują do niego wprost idealnie, dodają mu bowiem charakteru!
Sprawdź nasze inne produkty!