Jałowiec Polski wódka – wszechstronne zastosowanie rośliny, na bazie której powstaje alkohol

W polskiej kuchni są takie przyprawy, bez których nie wyobrażamy sobie rodzimych potraw. Jedną z nich jest tytułowy jałowiec. To krzew iglasty należący do rodziny cyprysowatych. Jest niewymagającą w uprawie rośliną i rośnie powoli. Wielu kojarzy go wyłącznie jako roślinę ozdobną. Owoce tego krzewu nazywane są szyszkojagodami i stanowią idealne uzupełnienie dań mięsnych. Dodatek w postaci jałowca podkreśla bowiem ich charakterystyczny smak i aromat.  Posiada leśny aromat i gorzkawo- palący smak. Dzięki swoim walorom smakowym sprawdza się również jako przyprawa ubogacająca napoje alkoholowe. Co ciekawe,  o ile w przypadku dań z gorzką nutą, zazwyczaj równoważy się ją słodkim akcentem, o tyle w przypadku jałowca – gorzki smak dodatku komponuje się z równie gorzkimi składnikami. Dlaczego? Ponieważ wyłącznie takie zestawienie pozwala wydobyć jego specyficzny, naturalny posmak.
Czytaj więcej
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że już w kuchni sarmackiej korzystano ze wskazanej przyprawy. Wniosek? Wykorzystywanie jałowca podczas gotowania ma bardzo długą tradycję, a ludzie już setki lat temu doceniali jego ogromny wręcz potencjał. Dziś wzbogacanie nim potraw, pozwala odtworzyć smaki z XV wieku. Należy jednak podkreślić, że na tym wszechstronne zastosowanie jałowca się nie kończy!
Wymienione powyżej zastosowania dają pewność, że jałowiec jest odpowiednią bazą dla produktów spożywanych przez człowieka. Lubiany na całym świecie gin, swój charakterystyczny smak zawdzięcza właśnie owocom jałowca. Podobnie, jak proponowany przez nas Jałowiec Polski Wódka – gatunkowy trunek wytrawny, który w smaku przywodzi na myśl słodko-gorzkie nuty. Roślina, na bazie której powstają wysokogatunkowe alkohole, zapewnia im gorzki smak, który przez koneserów takich trunków jest wręcz pożądany. Jeśli więc jesteś miłośnikiem herbaty i kawy, czyli dwóch najczęściej pitych, gorzkich napojów – drinki i koktajle z dodatkiem jałowca oraz wódka jałowiec w czystej postaci, na pewno przypadną Ci do gustu.

Jałowiec a alkohol – od szyszkojagód poprzez macerację, aż do aromatycznego trunku

Wódka Jałowiec Polski, którą proponujemy, powstaje w wyniku dokładnej i dość czasochłonnej maceracji owoców jałowca, tak zwanych szyszkojagód. Aby była absolutna jasność, maceraty na owoce wytwarzamy oczywiście sami. Proces ten w łacinie określany terminem maceratus, w naszym języku oznacza po prostu: zmiękczać. Sama technika polega na ekstrakcji owoców lub ziół w wodzie albo alkoholu. 

Jałowiec Polski, który ma zawartość alkoholu na poziomie 37,5% , zamknięty jest w butelce o pojemności 0,5l. Trzeba jednak podkreślić, że pochodzi z produkcji limitowanej, a każda sztuka z rozlewu posiada swój indywidualny numer. Jałowiec alkohol „odpoczywa” na tyle długo, by w pełni zharmonizował się jego aromat i smak. Można podawać go samodzielnie lub z dodatkiem goździka, cynamonu albo skórki pomarańczowej. Takie drobne, aczkolwiek znaczące dodatki pasują do niego wprost idealnie, dodają mu bowiem charakteru!

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

Sprawdź nasze inne produkty!