Mocne trunki bywają podawane z różnych okazji, na przykład wesela, jubileuszu czy innych tego typu wydarzeń. Wiele osób w takich sytuacji decyduje się na wybór czystej wódki, jednak warto uświadomić sobie, że obecnie na rynku istnieje szeroka oferta produktu, jakim jest wódka gatunkowa tradycyjna. Dowiedz się zatem, jakie są rodzaje wódek gatunkowych oraz smaki, wśród których można wybierać swoje ulubione wersje. Przekonaj się, jak zdecydować się na najlepszą markę oraz jaki jest skład takich wyrobów, by móc samodzielnie wybrać dobrą wódkę gatunkową, którą docenią prawdziwi koneserzy.

Wprowadzenie do wódek gatunkowych

Tradycyjna wódka gatunkowa polska to bardzo rozległy temat, warto zatem poświęcić czas na jego zgłębienie. Na początku dobrze zrozumieć, czym właściwie są wódki gatunkowe i czym różnią się od swoich krewniaczek. W ten sposób określa się przede wszystkim trunki, do których dodawane są różnorodne składniki, takie jak na przykład zioła, miód, przyprawy czy też inne produkty. Skład wódek gatunkowych zależy zatem od tego, co zostało do nich włączone w celu złagodzenia mocnego smaku alkoholu. Liczą się w nich destylaty owocowe czy ziołowo-korzenne oraz inne aromatyczne wyroby odpowiadające za zapach i posmak.

Najpopularniejsze rodzaje wódek gatunkowych

Istnieją rozmaite rodzaje wódek gatunkowych, różnią je między innymi aromaty, smaki oraz przepisy, według których zostały one przygotowane przez producentów. Wprowadzono kilka podziałów takich trunków, między innymi ze względu na ilość ekstraktu:

  • wytrawne – zawierają w sobie niewiele ekstraktu, zazwyczaj około 50 gramów w jednym litrze napoju.
  • półwytrawne – zawartość ekstraktu jest w nich wyższa i może osiągać nawet do 120 gramów.
  • półsłodkie – dodatki to aż do 220 gramów na jeden litr alkoholu.
  • słodkie – zawartość ekstraktu to nawet 330 gramów na jeden litr.
  • likiery – są to produkty, w których ekstrakt osiąga wartość ponad 330 gramów na litr.

Taki podział informuje o tym, jaki smak wódki gatunkowej będzie charakterystyczny dla danego wyrobu – będzie on bowiem mniej lub bardziej słodki. To także istotna informacja w kontekście tego, jaki skład ma wódka gatunkowa w danej odmianie.

Oprócz tego zdarza się, że producenci wódki gatunkowej dzielą je na zwykłe, naturalne oraz bimber. Te pierwsze charakteryzują się tym, że są one tworzone przy użyciu rektyfikowanych destylatów owocowych czy ziołowych. Te drugie to z kolei trunki, w których obecne są destylaty nierektyfikowane, bimber z kolei stanowi połączenie tych dwóch spirytusów.

Jakie smaki i aromaty dominują w wódkach gatunkowych?

To, co charakteryzuje wódki gatunkowe, to smaki i aromaty, tak różne od tych, jakie dominują w czystych wersjach tego produktu. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują klasyczne wódki gatunkowe najlepszych marek, takie jak na przykład śliwowica czy smakowe trunki na przykład od gorzelni Toruńskie Wódki Gatunkowe. Jak widać, na pierwszym planie pojawiają się przede wszystkim owoce, zioła, przyprawy korzenne czy też inne ciekawe dodatki. Sprawia to, że koneserzy tego typu napojów mogą próbować zarówno niezwykłych połączeń, jak i klasycznych wyrobów.

Przed zakupem warto postawić na ranking i porównanie wódek gatunkowych i najlepsze marki. W ten sposób dowiesz się, który z wytwórców korzysta z doskonałych receptur, naturalnych składników najwyższej jakości i wielokrotnie destylowanego spirytusu. Pod tym względem świetnie wypadają wyroby oferowane przez Toruńskie Wódki Gatunkowe, gdzie korzystamy z własnego ujęcia wody i maceratów stworzonych według tradycyjnych receptur. Warto postawić też na trunki, do których stworzenia korzysta się z naturalnych składników od lokalnych, polskich dostawców.

Jak serwować i z czym łączyć wódki gatunkowe?

Tak jak każdy inny alkohol, wódki gatunkowe od najlepszych producentów powinny być odpowiednio serwowane. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednią temperaturę napoju w trakcie podania. Nie powinien być on zbyt mocno schłodzony, ponieważ będzie miało to negatywny wpływ na jego smak i aromat. Niektóre wyroby tego typu powinno się nawet spożywać w temperaturze pokojowej. To pozwoli wydobyć z ich ekstraktów to, co w nich najlepsze. Takie napoje można potem łączyć w różnego rodzaju drinkach czy koktajlach z tonikami, wodą gazowaną, sokami owocowymi czy innymi tego typu dodatkami. Dobrze serwować je w eleganckich szklankach czy kieliszkach.

Wódki gatunkowe w kuchni i w drinkach

Najlepszej jakości wódki gatunkowe można wykorzystywać w kuchni albo do przygotowywania różnych drinków. Istnieją bardzo popularne przepisy na wódki gatunkowe w drinkach i koktajlach, na przykład takich jak Blue Lagoon. Tego typu alkohol dodaje się też do różnych potraw, na przykład do sosów czy mięs, ale świetnie sprawdzą się również jako element rozmaitych deserów, w których podkreślą ich smak. Przed zakupem warto sprawdzić także recenzje wódek gatunkowych, by wybrać najlepszą markę.

Porady dla koneserów

Dobra jakość wódki gatunkowej to właściwie podstawa udanego smaku. Przed podjęciem decyzji o jego wyborze, warto również zobaczyć, jakie opinie ma dana wódka gatunkowa, by sięgnąć po sprawdzony produkt. Zaopatrz się też w odpowiednie szklanki lub kieliszki, by móc ją serwować w elegancki sposób. Dopasuj także aromat trunku do okazji. Szukając wyjątkowych butelek do swojej kolekcji, sięgnij po rodzime, sprawdzone marki, które mają szeroką ofertę wódek gatunkowych. Cena wódek gatunkowych różni się od ich klasy, zatem przygotuj się na to.