Jednym z najpopularniejszych alkoholi, na przykład na weselach, wciąż pozostaje czysta wódka. Ma ona jednak sporą konkurencję, a mianowicie swoją bliską krewniaczkę, czyli wódkę smakową. Często kojarzy się ona przede wszystkim ze swoją cytrynową wersją, ale obecnie produkuje się wiele różnych smaków, czasami oryginalnych i zaskakujących. Dostępna jest ona w wielu odmianach i można ją bardzo ciekawie wykorzystać jako bazę pod różnego rodzaju drinki i koktajle. Dowiedz się, czym właściwie są wódki smakowe polskie i w jaki sposób możesz z nimi eksperymentować. Poznaj rodzaje wódek smakowych dostępnych na rynku.

Wprowadzenie do wódek smakowych

Obecnie na rynku dostępne jest tak wiele alkoholi, że niektórym ciężko się w nich odnaleźć. Wśród nich zdecydowanie interesujące są wódki smakowe, a opinie wskazują na to, że są one całkiem popularne. To mocne alkohole, do których dodano składniki sprawiające, że zyskują one na przykład owocowe smaki lub też takie przypominające różnego rodzaju słodycze. Dzięki temu jest ona wybierana przez wiele osób, które nie lubią czystego produktu i wolą go złagodzić na różne sposoby. Bywa dolewana do rozmaitych drinków czy koktajli, gdzie stanowi bazę dla innych napojów czy dodatków.

Czym dokładnie jest wódka smakowa i jaki ma skład? Tak jak inne alkohole tego typu przede wszystkim zawiera spirytus rektyfikowany i wodę w odpowiednich proporcjach, które odpowiadają za jej moc. Oprócz tego znajdują się w niej także różnorodne dodatki, które wpływają na jej ostateczny smak, a także zapach, a nawet kolor. Mogą to być owoce, ale również różnego rodzaju nasiona, zioła, trawy czy nawet płatki kwiatów. Mają one też odmienną zawartość cukru w składzie. Trudno jest jednoznacznie wskazać, jaka jest najlepsza marka wódki smakowej, ale na wyróżnienie zasługują te, które używają do produkcji naturalnych składników. Tak pracujemy w Toruńskich Wódkach Gatunkowych.

Najpopularniejsze smaki wódek smakowych

Miłośnicy wódek smakowych nie mogą narzekać na nudę czy brak wyboru. Na rynku obecnie jest naprawdę wiele ich marek oraz rodzajów, przez co każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Oczywiście największą popularnością cieszą się ich tradycyjne odmiany, takie jak cytrynówka, pigwówka, wiśniówka czy śliwowica. Warto jednak sprawdzić też inne owocowe warianty, na przykład, gruszkowe, malinowe, przepalanki, czy też wyroby z ciekawymi dodatkami, takimi jak chilli i goździki. Można się o nich dowiedzieć więcej, oglądając ranking wódek smakowych.

Prym wiodą zatem słodkie wódki smakowe. Świetnie sprawdzają się w koktajlach, często nie trzeba ich popijać i mają żywe, głębokie kolory. Na ich popularność wskazuje dowolne porównanie wódek smakowych. Czasami warto jednak dać też szansę ich wytrawnym odpowiednikom, które powstają dzięki zastosowaniu w produkcji rozmaitych ziół. Efekty takich eksperymentów bywają bowiem naprawdę interesujące. Niekiedy można w nich też wyczuć ciekawe przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa oraz goździki. Także suszone trawy pozwalają na osiągnięcie intrygującego, godnego zapamiętania smaku.

Jak powstają wódki smakowe?

To, jak powstają wódki smakowe, to bardzo interesujący proces. Przede wszystkim warto wspomnieć, że wszelkie tego typu trunki wytwarzane są dzięki procesowi maceracji. Tak nazywa się przebieg wytrawiania poszczególnych surowców. Oznacza to ekstrakcję produktów roślinnych i łączenie uzyskanych w ten sposób składników ze spirytusem. Czasami stosuje się także perkolację. Za tą nazwą kryje się powolne opadanie kropel alkoholu na zioła czy skórki owocowe.

Jak widać, proces powstawania wódek smakowych różni się nieco od produkcji ich czystych krewniaczek. Wszystko to za sprawą dodatkowych składników, jakie finalnie się znajdą w gotowym trunku. By ostatecznie napoje mogły być nazywane wódkami, koniecznie jest osiągnięcie w ich przypadku także mocy alkoholu w okolicy 40%.

Drinki z wykorzystaniem wódek smakowych

Dobre wódki smakowe mogą się znaleźć w wielu drinkach i koktajlach. Warto znać kilka przepisów na nie. Wysokiej jakości smakowe wódki to świetna baza pod inne dodatki. Można mieszać je z różnorodnymi syropami, wodą gazowaną, lodem czy pokrojonymi owocami. Często podaje się je na różnego rodzaju imprezach czy spotkaniach. Zazwyczaj powinny być one dobrze schłodzone, a owoce i syropy muszą komponować się z wybranym smakiem trunku. Znanym drinkiem z wykorzystaniem polskiej wódki smakowej jest na przykład Vanilla Sky.

Wódki smakowe w kuchni

Tradycyjne wódki smakowe z dobrym składem mają też swoje zastosowanie w kuchni. Można je bowiem dodawać do różnych potraw, ciast i deserów, jeśli wspomina o tym wykorzystywany przez Ciebie przepis. Wiele osób wlewa je do kremów oraz marynuje w nich mięso czy ryby. Ma to zapewnić potrawie wyrazisty i aromatyczny smak oraz zapach. Pojawiają się one nie tylko w marynatach, ale można je dołączyć także do rozmaitych sosów. Wszystko zależy od wybranej przez kucharza receptury. Wskazuje to na ich szerokie i uniwersalne zastosowanie w gastronomii. Nie są tylko składnikiem drinków czy koktajli. Wiedzą o tym też producenci wódek smakowych i pokazują to recenzje.

Porady dla miłośników wódek smakowych

Przed zakupem wybranej wódki smakowej upewnij się, że ma ona dobry skład i pochodzi od znanej gorzelni, takiej jak Toruńskie Wódki Gatunkowe. Sprawdź, czy na butelce ma banderolę i pochodzi tym samym z legalnego źródła. Zatroszcz się o odpowiednie podanie przyrządzonego z niej drinka, na przykład wybierając eleganckie szklanki czy kieliszki. Najlepiej jest podawać ją schłodzoną i z dodatkiem soczystych owoców. Nie obawiaj się sprawdzać nowych smaków i eksperymentować z nimi. Sięgaj po wypróbowane receptury na koktajle czy drinki, by ostateczny efekt był naprawdę zadowalający. Pamiętaj, że cena wódki smakowej zazwyczaj odzwierciedla jej jakość.